Huiswerktips voor Ouders gezocht? Omdat u uw kind het béste gunt? Omdat u zeker wel wil helpen het huiswerk te maken, te leren en te plannen? Want met al die opdrachten, toetsen, werkstukken en verslagen, kan het plannen en organiseren van huiswerk voor leerlingen BO en VO, een titanenklus zijn!
Maar geen nood, want met deze Huiswerktips voor ouders en de slimme Huiswerkplanner, schept u snel orde in de huiswerk chaos van uw kind. Mét slim Huiswerk Stappenplan!
U leert uw zoon of dochter het huiswerk slim te plannen en effectief te leren en te maken. Het doel is natuurlijk dat uw kind het huiswerk en alle schoolopdrachten, uiteindelijk zelfstandig aan kan pakken. Download dus snel de tips via de blauwe knop onderaan deze pagina!
Zorg voor een rustige studieplek. Rustig betekent: sociale media en tv uit. De pc of laptop het liefst ook uit, tenzij die nodig zijn om het huiswerk mee te maken/leren. Uw kind zal des te meer genieten tijdens de pauzes, wanneer ze wel aan mogen. Bovendien neemt uw kind alleen stof op als de focus op het huiswerk ligt en het geconcentreerd kan leren.
Wist u overigens dat uw kind sneller aan de slag gaat als ook u zich met nuttige taken bezighoudt? Oftewel: zit u televisie te kijken of te gamen, dan kan leren voor een groot proefwerk of een examen best lastig zijn.
En een net bureau werkt ook fijn. Want als er van alles op ligt, dan leidt dat uw kind alleen maar af. Natuurlijk zorgt u voor voldoende frisse lucht voor de nodige zuurstof. De hersenen nemen de leerstof dan beter op.
Is het te druk in uw huis om rustig te leren? Laat uw kind dan een geschikt plekje op school of in de plaatselijke bibliotheek zoeken. Kun het niet van de telefoon afblijven? Neem hem dan in bewaring totdat het huiswerk af is. Heeft uw kind ook moeite om de pc en tv uit te laten? Laat hem/haar dan in ergens zonder deze afleiders zitten. Vind uw kind het nu nóg moeilijk zich te focussen? Kijkt u dan eens samen bij onze Concentratietips!
Samen met uw kind het huiswerk inventariseren, plannen, overhoren en controleren; vele kinderen hebben er baat bij. Daarnaast zijn ook uw belangstelling, begrip en bemoediging belangrijk. Dat geeft uw kind zelfvertrouwen. Complimenten na een schoolprestatie mogen ook niet uitblijven, maar overdrijf het niet. Neem geen taak over, maar stimuleer uw kind zélf aan de slag te gaan. Dit Huiswerk Stappenplan kan uw kind bij iedere taak helpen:
1. Wat moet ik doen? (Inventariseren)
2. Hoe ga ik het doen? Waar kijk ik eerst naar? En vervolgens…? (Aanpak)
3. Ik ga nu aan de slag! (Zelfstandig werken)
4. Ik controleer. Ben ik niets vergeten? Zie ik nog fouten? Is het werk netjes? (Controle)
Maak afspraken over huiswerktijden. Het maken van huiswerk wordt zo een vaste routine. Let wel: niet alles kan opgeofferd worden voor huiswerk. Als er teveel tijd uitgaat naar huiswerk en leren, sporten, ontspanning enz. niet meer in balans zijn, is er kans dat uw kind gestrest raakt of opstandig wordt.
Noteer huiswerktijden in de huiswerkplanner. Dit geeft uw kind houvast en structuur. Probeer zelf zoveel mogelijk thuis te zijn tijdens huiswerktijden. U kunt dan helpen of overhoren als dat nodig is. Ook is het handig een eindtijd af te spreken; hiermee voorkomt u discussies. Zie Tip 4.
Leertechnieken kunnen uw kind helpen zich de leerstof eigen te maken. Wellicht dat u uw kind enkele kunt aanreiken:
Begrijpt uw kind de leerstof niet? Gelukkig is er op internet uitleg voor ieder schoolvak te vinden. Profiteer hiervan om uw kind inhoudelijk met zijn/haar schoolvakken en examenvakken te helpen. Wij hebben alles voor u verzameld in onze studielinks en uitlegfilmpjes!
Overhoor de leerstof of woordjes voor SO’s en proefwerken. Misschien zijn er nog andere gezinsleden die dit kunnen doen? Overhoren is namelijk een effectief middel om leerstof of woordjes te leren. Door voortdurende herhaling wordt het geleerde als het ware ‘ingeslepen’ in het brein. Voor woordjes zijn diverse overhoorprogramma’s beschikbaar op internet.
Het kan geen kwaad af en toe te controleren of uw kind zijn/haar huiswerk volledig maakt en leert, maar wees er voorzichtig mee. Uw kind kan het gevoel krijgen dat u hem/haar niet vertrouwt. Natuurlijk is het altijd goed om uw kind te helpen gemaakt werk of werk dat ingeleverd moet worden te controleren. Heeft uw kind niets overgeslagen? Zitten er storende fouten in het werk? Is het werk netjes en volledig?
i
Bestebijles.com gebruikt cookies om de website te verbeteren, persoonlijker te maken en om voor jou relevante advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.
JULLIE REACTIES!
Via E-mail, Facebook, YouTube en Linkedin