Faalangst tips nodig? Omdat jij met een droge en dichtgeknepen keel en snelle hartslag naar je presentatie, proefwerk, tentamen of examen gaat? Omdat je onzeker en bang bent voor een black-out of te weinig te weten én dus vreest, je toets of examen niet te halen?
Veel faalangstige leerlingen en studenten denken dat ze ‘eenmaal zo zijn’. Maar dat is niet waar. Je kunt er zelf álles aan doen. Wij helpen je. Overwin nu je (examen)vrees met de 10 béste Faalangst tips. Download ze via de blauwe knop onderaan de pagina!
Gebruik deze Faalangst Tips samen met de handige Studieplanners en jouw school- of studiejaar kan niet meer stuk!
i
Faalangst is in feite een gebrek aan zelfvertrouwen, negatieve gedachten over leersituaties als een toets, spreekbeurt, tentamen van examen. Deze negatieve gedachten hebben een negatieve effect op je gevoelens. De gevoelens op hun beurt, maken je faalangstig en nemen je zelfvertrouwen weg. In feite maak jij, door negatief te denken, jezelf bang!
Kijk eens naar dit voorbeeld: Het proefwerk nadert. Je hebt een keer een black-out gehad in het verleden. Je denkt daardoor dat het nu vast wel weer zal gebeuren… Het gevolg is angst, waardoor je trillend en zwetend aan je toets begint. En dat is geen goede zaak!
Neem je eigen gedachten eens onder de loep. Gaven ze jou zelfvertrouwen of maakten ze jou juist angstig? Met dit Stappenplan Faalangst pak jij je negatieve gedachten effectief aan. Het leert je positief denken, waardoor jij ook je positief gaat voelen. Maak jouw faalangst een kopje kleiner!
Ontspanning vermindert angstgevoelens. Wees daarom slim en wissel leren en studeren af met iets wat jou helemaal uit het leren trekt, want dat ontspant het meest. Een dagje er tussenuit; een middagje shoppen, een concert… Een andere omgeving doet wonderen. Of sport je stress eruit! Maar misschien ontspan jij wel het meest met je ogen dicht en een mooi muziekje op?
Zorg tenslotte voor regelmaat. Hoe meer regelmaat in zaken als voeding, nachtrust, ontspanning en studeren, hoe beter jouw hersenen functioneren en hoe beter je presteert. Als jij iedere dag genoeg slaap en vitamientjes krijgt, dan ben jij ‘fit for study’!
Voel je de spanning tijdens een proefwerk, tentamen of spreekbeurt toenemen? Stop dan liever even om wat te eten/drinken of naar het toilet te gaan. Dat haalt je namelijk uit je gedachten en dus uit je spanning. Het is goed om bij aanvang van je toets of vlak voor je spreekbeurt/presentatie, een ontspanningsoefening te doen. Want als jij je angstig, onzeker en gespannen voelt, dan zal je ademhaling snel en oppervlakkig worden. Je begint te trillen en te zweten, waardoor je nóg angstiger en onzekerder wordt! Herken je dit? Dan hebben wij een doeltreffende oefening voor jou!
Deze oefening zal jouw hartslag vertragen. Je ademhaling wordt weer dieper en je zult zien dat zweten en trillen verdwijnen. Doe de oefening zoveel als nodig is en je zult merken dat jij controle krijgt over je lichaam. Dat is fijn, want niet alleen je angst en onzekerheid verdwijnen, maar je krijgt bovendien het het zelfvertrouwen dat je wilde. Volg de volgende stappen:
Geniet even van de nieuwe rust. Je bent nu weer helemaal ‘bij jezelf’ en kunt lekker verder met de toets, examen of presentatie! Deze oefening kun je op ieder gewenst moment tijdens een leersituatie doen. Da’s handig!
Ben jij ook een uitsteller? Zoek jij ook steeds andere klusjes en dingen om te doen, alleen maar om een excuus te hebben om niet te hoeven leren? Helaas, door dit vluchtgedrag van vermijden en uitstellen, krijg je alleen maar nog meer faalangst. Want het werk zal toch eens gedaan moeten… Ondertussen stapelt het werk zich maar op en word jij steeds onzekerder, banger en gespannen. Dom natuurlijk om zo lang te wachten dat je echt in tijdnood komt. In feite lever jij zo zelf het recept voor faalangst aan!
Het is dus zaak om je uitstelgedrag aan te pakken. Maar hoe doe je dat? De oplossing is een ‘gedegen voorbereiding’ op de leersituatie (toets, examen, presentatie) waar je tegenop ziet. Breng jezelf allereerst tot rust met de ontspanningsoefening van Tip 2. Immers, als je gespannen bent, kun je niets doen. Volg dan deze stappen:
Het tegengestelde van faalangst is zelfvertrouwen. Dus in plaats van bang te zijn voor een leersituatie, vertrouw jij erop dat je je toets, spreekbeurt, tentamen of examen, met een voldoende volbrengt. Een gebrek aan zelfvertrouwen komt vooral, doordat jij niet zeker bent of je genoeg weet, de stof/vragen wel begrijpt, of (presentatie) de blikken op jou gericht, wel kunt verdagen. Ofwel, ben je bang dat je geen grip op je leren/presenteren hebt? Je moet dus zelfvertrouwen zien te kweken, maar hoe doe je dat?
Angst is in feite een soort richtingaanwijzer, die je laat zien wat je moet doen, waar je meer aandacht moet besteden. Het is dan ook goed, je angst om te zetten in iets positiefs en productiefs. Meestal gaat het dan om een goede voorbereiding op het studiedoel (toets, tentamen, presentatie enz.). Want als jij je goed voorbereidt, wordt de kans dat zaken fout lopen veel kleiner, maar jouw grip op leren wordt vele malen groter! Grote kans dus ook, dat je een voldoende haalt. Is dat geen geruststellende, positieve gedachte? Voel je je daar niet veel fijner door? Ja, dat zijn gedachten die leiden tot succes!
Bereid je dus 100% voor: zorg dat je de leerstof, examenstof of presentatie inhoud op tijd snapt. En zorg dat +je alles in huis hebt voor de taak die je te doen hebt. Zet ook jouw faalangst om in positieve gedachten en kweek zo zelfvertrouwen!
Ben jij bang voor een black-out? Deze angst is niet reëel. Je toetsen, tentamens en examens bevatten ten dele nieuwe kennis en je oude kennis is na jaren echt niet zomaar weg. Wat je in feite ervaart, is dat je even niet bij je kennis kunt. Geen paniek! Met deze stappen krijg jij angst voor black-outs snel onder controle. Die gevreesde black-out sla jij gewoon knock-out!
Er is een trucje om te leren onderscheiden of je jezelf goed voorbereid hebt of niet:
Voel jij je ook zo beroerd als je fouten maakt? Vind je jezelf knap waardeloos, omdat jij de ‘grote schuldige’ bent? Nou, dan is hier goed nieuws: dat is pas FOUT! Maar waarom? Dat lees je hier:
Zijn fouten eigenlijk wel fouten? Niet altijd. Docenten corrigeren vaak aan de hand van een correctievoorschrift waar ze zich aan moeten houden. Die kloppen niet altijd of zijn overdreven streng. Zo komt het voor dat een gedeeltelijk fout antwoord, helemáál fout wordt gerekend. Je krijgt er geen enkele punt voor. Daarom moet je goed meedoen met de nabespreking van de toets, tentamen of examen. Vaak zie je dan dat je in wezen meer goed had dan genormeerd is.
En wat is falen nu helemaal? Wat jij produceert zijn resultaten. Gewenst of ongewenst. In feite kun je dus niet falen, maar alleen resultaten neerzetten, waar jij misschien niet altijd helemaal tevreden over bent. So what? Dan pak je het de volgende keer toch gewoon beter aan? Falen is dus zeer relatief!
Heb jij positieve verwachtingen? Ben jij gericht op goede resultaten en op succes? Da kun jij wel wat tips van anderen gebruiken, toch? Wees blij met feedback van ouders, docent en klasgenoten! Want hiermee kun jij je voordeel doen en het de volgende keer anders, beter aanpakken. Jouw weg naar succes gaat zo een stuk sneller!
Wat verbeeld jij je wel?
Heb positieve verwachtingen over jezelf! Eis wel realistische dingen van jezelf, zodat je weet dat je ze kunt volbrengen. Je gedachten blijven zo positief, want je weet dat je de volgende keer weer succes zult hebben.
‘Wat verbeeld jij je wel?’ Normaliter slaat deze opmerking op een hoogmoedig persoon. Maar wij bedoelen er iets positiefs mee. Want wist je dat topsporters zich heel wat af verbeelden oftewel ‘visualiseren’? Om zich voor te bereiden op wedstrijden beelden zij zich in dat de wedstrijd super gaat, ze zich goed voelen, toegejuicht worden, een medaille winnen of hoog eindigen. Jij kunt dat ook! Volg deze stappen:
Je zult merken dat als je maar vaak genoeg positieve verwachtingen visualiseert, er grote kans is dat je toets of presentatie daadwerkelijk gaat zoals jij je verbeeldde. Jij wordt zo succesvol als een topsporter!
Vergeet je niet van je kleine en grote school successen te genieten? Of denk jij dat ze meer met toeval te maken hebben? Toeval bestaat niet als het gaat om toetsen: je hebt het echt zelf gedaan!
Om ze niet te vergeten is het goed als je ze opschrijft in een leuk boekje. Het hoeven overigens niet alleen schoolsuccessen te zijn; ál jouw successen mogen erin. Denk aan sport, muziek en werk. Kijk het regelmatig door en weest trots op jezelf. Een successenboekje is dus heel goed voor je zelfvertrouwen!
Natuurlijk haal je niet altijd successen en goede cijfers; niemand niet! Maar relativeer ze direct en maak daar een gewoonte van. Doe je dat niet, dan veroordeel je jezelf erom en moet je jezelf wel waardeloos vinden. Dat is natuurlijk een grote leugen, want jij bent veel meer dan school en cijfers. Jouw waarde hangt daar niet van af! Jij bent een uniek en geweldig persoon! Met of zonder goede cijfers. Met of zonder faalangst.
Relativeren dus! Dat doe je door realistisch tegenover jezelf te zijn: Ach, gebeurt iedereen van tijd tot tijd, niet erg – Eens kijken wat ik van de fouten kan leren – Eens kijken wat ik kan verbeteren; de volgende keer pak ik dat beter aan – Jammer, de volgende keer trek ik wat meer tijd voor de voorbereiding uit – enzovoorts. Zo val jij niet in een zwart gat, word je ook niet faalangstig, maar ga jij vol goede moed aan de slag met je volgende toets! Onthoud: relativeren leidt tot beter leren. Op naar het volgende succes!
Bij de handige Studietips vind je huiswerktips, proefwerktips en examentips, om de controle op je huiswerk/proefwerken/examens terug te krijgen. Ze zijn ook goed voor je zelfvertrouwen. Gebruik ze samen met de slimme Planners en jouw school- of studiejaar kan niet meer stuk! En omdat het faalangstige leerlingen vaak moeite hebben om zich te concentreren, kun je de Concentratietips niet missen!
Met de zelfstudie tools van Bestebijles.com, ga jij goed voorbereid en vol vertrouwen je toets, tentamen of examen in. En is dat geen positieve gedachte 😉 ?
i
Wil ji ook jouw faalangst overwinnen en zeker weten dat je optimaal voorbereid bent? Want zet jij ook alles op alles? Check dan onze studieshop voor betaalbare, professionele studiehulpjes! Allemaal ontwikkeld door onderwijsexperts, speciaal voor jou. Mis ze niet!
i
Krijg jij ondanks alle inspanningen, geen grip op je faalangst en dus ook niet op je schoolwerk? Aarzel dan niet om je ouders en school om hulp te vragen. Zij kunnen je vast helpen. Kijk dan met de Leraren vergelijker voor alle soorten studiehulp bovenaan deze pagina.
i
Bestebijles.com gebruikt uitsluitend cookies om haar website en diensten te verbeteren. Wij gebruiken géén advertentiecookies. Door gebruik te maken van deze website óf door op 'Accepteren' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website.
JULLIE REACTIES!
Via E-mail, Facebook en Linkedin