i
Wat de gevolgen van bijles geven voor je Studiefinanciering zijn, hangt af van het studiefinancieringsstelsel waaronder jij valt: onder de oude studiefinanciering met basisbeurs of onder het nieuwe leenstelsel. Weet je het niet? Lees hier welk stelsel voor jou geldt.
Zit je in het Voortgezet onderwijs? Of geldt voor jou het nieuwe leenstelsel HBO/Universiteit? Dan maakt het niet uit hoeveel je bijverdient. Omdat er geen sprake is van een basisbeurs, hoef je geen rekening te houden met de bijverdien grens. Ook niet als je een studenten reisproduct hebt.
Zit jij in het MBO? Of doe je het HBO of WO en val jij nog onder de oude studiefinanciering met basisbeurs, aanvullende beurs en lening? Dan mag je niet te veel bijverdienen. Je moet anders de studiefinanciering of een deel ervan, terugbetalen aan DUO. Dit geldt ook als je alleen het studenten reisproduct hebt.
Hoeveel je mag bijverdienen met bijles geven? En welke gevolgen heeft bijles geven voor jouw studiefinanciering? De bijverdien grens in 2019 is € 14.682,96. Het gaat dan om je verzamelinkomen of belastbare loon. Als je deze grens voor bijverdienen nadert, moet je je studiefinanciering én je reisproduct stopzetten.
Om te weten hoeveel jij bijverdient, kijkt DUO naar je verzamelinkomen. Als jij zelf geen aangifte bij de Belastingdienst doet, dan controleert DUO jouw belastbare inkomen. Dat is het loon waarover je belasting betaalt. Het gaat om loon uit loondienst, een uitkering of misschien run je zelfs al je eigen bedrijfje? Onder ‘bijverdiensten’ valt dus niet alleen het geld dat je verdient met een bijbaantje. Maar wat telt dan precies allemaal mee? Je leest het in de folder Bijverdienen.
Verdien je meer dan het normbedrag, dan vindt de overheid dat je je studie wel zelf kunt betalen. Handig dus, als je de bijverdien grens kent. Je moet namelijk wat je daarboven verdient, terugbetalen aan DUO. Je betaalt in ieder geval nooit meer terug dan wat je dat jaar aan beurzen en studenten reisproduct (studenten ov-chipkaart) hebt gehad. Had je alleen een studenten reisproduct? Kijk dan uit, want dan geldt de bijverdien grens ook! Je OV-kaart maakt namelijk deel uit van je studiefinanciering. Zolang je dus zorgt dat je met jouw bijleswerk en andere bijbaantjes onder de bijverdien grens blijft, blijft jouw studiefinanciering intact. Maar de grens is zodanig, dat jij heel wat uurtjes bijles kunt geven 😛 !i
Heb jij lekker verdiend, maar nader jij de bijverdien grens? Dan moet je je studiefinanciering stopzetten met ingang van de maand dat je over de bijverdien grens heen gaat. Ook moet je je studenten reisproduct stopzetten, uiterlijk de vijfde werkdag van de maand waarin je geen recht meer op studiefinanciering hebt. Vraag trouwens direct studiefinanciering aan voor het volgende kalenderjaar! Ben je bijna 30? Besef dan dat je na je dertigste geen studiefinanciering meer krijgt.
Kom je pas bij de belastingaangifte er achter dat je over de bijverdien grens bent gegaan? Dan kun je je studiefinanciering van het vorige jaar alsnog stopzetten. Het moet wel vóór 1 juli via Mijn DUO. Over de ingetrokken maanden betaal je de studiefinanciering terug. Daarnaast betaal je een fikse maandelijkse boete, als je je OV-kaart te laat stopzet: de zogenaamde OV-boete.
Kun jij nog wel extra inkomen gebruiken? Lijkt het je leuk om bijles te geven? Vraag dan nu je gratis! Persoonlijke Profiel in Bestebijles.com aan en bepaal je eigen inkomen en uurtarief zelf!
Bestebijles.com gebruikt cookies om de website te verbeteren, persoonlijker te maken en om voor jou relevante advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.
JULLIE REACTIES!
Via E-mail, Facebook, YouTube en Linkedin